VHS-filmer eller filmkassetter som de också benämns för är idag nästintill försvunna. När DVD på allvar tog över marknaden i början av 2000-talet så var folk inte sena med att helt rata videokassetterna. Anledningen var främst att videokassetter är opraktiska. På längden är de 18,8 cm, på bredden 10,4 cm och på höjden 2,5 cm vilket ger en storlek som kraftigt överskuggar den nätta DVD-skivan. Vidare var man tvungen att spola tillbaka hela filmen om man ville se om den (när filmen rullat klart vill säga).
Historik
Föregångaren till VHS var kineskopet och de första videobandspelarna kom på 1950-talet. Då var förstås tekniken i sin linda (precis som med alla tekniska nymodigheter) och hade kort speltid (runt 70 minuter). Under nästkommande årtionden förbättras komponenterna och speltiden som videobandspelaren kunde hantera blev allt längre. En fördel med videokassetterna var att de gick bra att märka upp. Man kunde enkelt sätta en vit vävtejp någonstans på kassetten och därefter med förslagsvis svart eller röd märkningspenna skriva filmtiteln på kassetten.
Det fanns också ”tomma” kassetter som inte hade någon inspelad film utan som istället gick att spela in exempelvis tv-program via. Det var bra om man exempelvis skulle bort en kväll men inte ville missa att se filmen som gick på låt säga TV4 den kvällen. Man lämnade helt sonika teven på och så fick kassetten spela in programmet.
Vad har VHS för status idag?
De flesta som är födda på 2000-talet har ingen aning om vad VHS är, än mindre har de testat själva. 90-talister har i större utsträckning en relation till VHS då det var den som gällde för att se på film i några år innan DVD tog över helt.
Det är nog få som är sentimentala över VHS då den med all rätt blivit utspelad av DVD som i sin tur också blivit utspelad av playtjänster.