DVD är något som de allra flesta levande generationer stött på eller i vart fall hört talas om. DVD är enkelt sagt en skiva (som i storlek är snarlik en CD-skiva) som lagrar en film.

Hur lagras en film på DVD?

I butikerna kan man exempelvis köpa Ingmar Bergmans filmsamling bland tusentals andra filmer. Men hur lagras filmerna på DVD-skivor? Jo, med hjälp av mikroskopiska fördjupningar i en bestämd ordning (som är unik för varje film). När skivan sedan snurrar inuti DVD-spelaren omvandlar laser och en fotodiod informationen till en sekvens elektriska signaler. Dessa signaler överförs från en kabel till TV-apparaten.

Samtliga DVD-skivor kommer från en på engelska benämnd DVD-Master där den ursprungliga skivan sedan kopierats på tomma DVD-skivor.

Hur många filmer finns det på DVD?

Frågan är något svår att besvara men enligt IMDB fanns 2006 ungefär 35000 filmtitlar tillgängliga via DVD. Mörkertalet lär dock vara mycket stort då många väljer att spela in sina privata filmer (exempelvis på sådant de filmar hemma) på just DVD-skivor. Om man räknar med att en film i snitt är 90 minuter lång skulle det alltså ta cirka 6 hela år att se alla filmer i världen på DVD. Det är något som är en utmaning även för den mest inbitna filmfantasten.

Nu (2020) görs det betydligt färre filmer på DVD än just år 2006, då internet med sina strömningstjänster i stort sett dominerar marknaden.

Är DVD bra för miljön?

Egentligen är film överhuvudtaget dåligt för miljön då skådespelare ska anlitas, resor ska göras och i allt detta görs många flygresor. Dock är det många filmer idag som helt kan göras i studior eller via datorn. DVD är dock i sig sämre än att strömma film då det tar mer miljöresurser i anspråk att tillverka och frakta DVD-skivor samt tillverka fodral till DVD. Fodralet är en förpackning som är gjord av plast och som ofta görs estetiskt tilltalande för att locka konsumenten till köp.

Hur ser framtiden för DVD ut?

DVD är fortfarande aktuellt då många fortfarande har skivor hemma. Det kan vara en trevlig ritual att öppna fodralet, sätta i skivan och komma till startmenyn. Dessutom är DVD ett bra alternativ om ens internet skulle vara nedsläckt av någon anledning. Då kan man trösta sig med att man fortfarande kan se sina favoritfilmer om och om igen via DVD. En annan fördel är att du lätt kan komma ihåg vad en film heter om du har den fysiskt därhemma och inte på datorn.