Videobutiker eller filmbutiker som de också kallas för är butiker där man både kan hyra och köpa filmer. Perioden för hyra varierar, normalt sett har man ett dygns hyra (fram till stängningsdags nästkommande dag) men den här perioden kan utökas om man hyr fler än en film. Då kan en vecka plötsligt aktualiseras.

Vad definierar en videobutik?

Videobutiker är ett urbant fenomen, de finns som regel i stadskärnorna. Videobutikerna är populära hos de flesta åldersgrupper och de säljer inte bara filmer utan även godis, chips och läsk. Snacksen brukar vara överprisade men de går ändå åt eftersom folk vill göra det bekvämt för sig och handla allt på samma ställe. För att hyra film ska man vara myndig (då man ingår ett avtal) eller den åldern som videobutiken själv sätter. Förr köpte man i större utsträckning över disk, i all synnerhet vuxenfilmer. Filmbutiker fanns i städerna förr, ej på landsbygden.

Hemmakväll

Hemmakväll är den största aktören på marknaden och som hyr ut samtliga stora filmer. Hemmakväll är en kedja som har hundratals butiker runt om i Sverige. För att få hyra film hos dem ska man ha fyllt 16 år samt inneha giltig legitimation (oftast används passet i den här åldern då folk inte får ta B-körkort förrän vid 18 års ålder). Hemmakväll betyder rent ordagrant en kväll som tillbringas hemma, och det många gör just på kvällar hemma är att kolla på film. Förr att kolla på VHS krävs en videospelare och för att kika på DVD krävs en DVD-spelare eller exempelvis en dator/spelkonsol som kan spela skivan.

Videobutikerna är på väg att försvinna

I takt med att fler och fler väljer att strömma film via olika digitala play-tjänster försvinner videobutikernas funktion. Nu när viruset COVID-19 har försakat en hel värld en pandemi så väljer ännu färre att besöka videobutikerna. VHS kan man idag inte ens hyra på Hemmakväll utan det är DVD och Blu-Ray som gäller.

Köpa film på andra ställen

Man behöver inte gå till renodlade videobutiker för att hyra eller köpa film utan många andra ställen har det. Några är Åhléns, ICA MAXI, vissa bensinmackar. Dessutom kan man hitta det största utbudet online.