Av många anledningar är det praktiskt att sätta filmer i olika fack. Det görs för att vi lättare ska kunna hitta en film som kan tilltala oss och det görs för att genren ofta kan beskriva det övergripande temat. Det är inte alltid svart på vitt utan många filmer kan påstås tillhöra flertalet kategorier. Upplevelsen av kultur är något som skiljer sig åt mellan alla och därför ska genrer inte betraktas som objektiva sanningar. Det är du som avgör vad filmen är för något.

Kärleksfilmer

Kärleksfilmer handlar om romantik, det vill säga människor (eller djur) som är kära i varandra. Så kallade rom-coms är en ordlek på romantiska komedier som handlar om kärleksförhållanden som kanske är pinsamma på ett roligt sätt. Romantiska filmer kan vara erotiska, det vill säga när sex eller diskussioner om sex också förevisas. De senare filmerna kan vara barnförbjudna, det vill säga rekommenderade till dem som är 15 år eller över.

Eftersom kärlek är en så naturlig företeelse för dem flesta människor (faktum är att kärlek är nödvändigt för att föra våra gener vidare naturligt) så är många intresserade av att se filmer med det här temat.

Action/äventyr

Actionfilmer är filmer där det händer mycket som är spännande. Det rör sig ofta om våld, diverse brott och om superhjältar. Äventyr är normalt sett inte lika verklighetstrogna som actionfilmer utan de handlar om sådant som vi människor kan föreställa oss. Exempelvis är Peter Pan och Avatar exempel på filmer som ingen människa kan uppleva själv då det endast är fantasier bakom berättelserna.

Skräckfilmer

Skräckfilmer är något som tilltalar många. De har oftast element som ses som väldigt skrämmande och som man även kan få mardrömmar av. I dessa kan monster, skräckinjagande människor och andra läskiga figurer förekomma. Oftast brukar miljöerna vara kusliga och även effekterna. Skräckfilmer har allt som oftast åldersgräns på sig och det är oftast i intervallen 15-18 år.

Det är lagligt för barn att köpa filmer med åldersgräns, men seriösa handlare brukar ringa föräldrarna och höra om det är okej att barnet köper filmen. Nekar föräldrarna så nekar oftast försäljaren också.

Komedier

En av de vanligaste och mest populära genrerna är komedier. Komedier är till för att få folk att skratta åt det som sker på den vita duken eller skärmen. Det kan handla om upptåg och hyss som är roliga (exempelvis Sune-filmerna) eller att handlingen rör sig om något som ses som roligt av de flesta.

Drama/thriller

Drama/thriller är ungefär samma genrer och dessa teman handlar om att folk exempelvis är i knipa eller utsätts för hårda prövningar. Det kan exempelvis handla om en person som försöker ta sig ur fängelsevistelsen (Nyckeln till frihet) eller har uppfunnit något vars patent denne försöker hemlighetshålla.

Dilemmat med kategorier

Som redan beskrivet är det omöjligt att strikt klassificera en film enligt en kategori. Det finns säkerligen vetenskapliga modeller som kan användas för att dra likhetstecken mellan en film och en kategori men i slutändan är det poänglöst då det är tittaren som är ”domare”.

Därför bör kategorisering av filmer endast ses som kuriosa och som något som kan hjälpa oss att hitta liknande filmer.