Vilka filmer som är bra är subjektivt. Det en person tycker är roligt, spännande eller kreativt behöver en annan person inte alls tycka. Så kallade klassiker (klassiska filmer) är dock filmer som unisont hyllats av både kritiker och vanliga filmtittare. De kan vara filmer som berör oss på ett djupt sätt. Att lyckas med det här är naturligtvis inte helt lätt utan de filmregissörer som klarar av det är ofta mycket erfarna och rutinerade. Det är inte bara skådespelarna som utgör filmen och dess framgång utan ofta granskas regissörens arbete ännu hårdare.

Vad definierar en bra film?

När vi kikar på film för underhållningens skull vill vi gärna ha det roligt under tiden. Målet för de flesta är att inte bli uttråkade och börja kolla på klockan titt som tätt. De bästa filmerna är ofta de som får oss att glömma tid och rum och bli helt uppslukade av filmens gång. Vad som definierar en bra film kan dock variera från person till person. Vissa vill se snygga specialeffekter, andra vill njuta av bra skådespeleri medan andra vill ha ett huvudtema som känns starkt. Om en person klassar en film som bra kan hen ofta tänka sig att se om den vid ett nytt tillfälle. Vissa filmer kan dock dränera en på energi (rent mentalt) varför många väntar några år innan de ser om filmerna.

Bra film enligt kritikerna

Kritikernas jobb är inte att slentrianmässigt sätta 1-5 stjärnor på en film. Nej, de måste analysera samtliga delar av filmen för att göra sig trovärdiga. Kritikerna tänker även på aspekter som en amatör tillika fredagsfilmstittare bryr sig om. Det kan handla om hur regissören balanserar scener mot varandra, hur pass bra regissörens arbete står sig mot tidigare verk och så vidare. De bästa filmkritikerna är egentligen de som själva varit skådespelare eller regissörer i och med att de då har personliga erfarenheter om arbetet bakom kulisserna.

De få timmar du ser på skärmen är arbetet av tusentals nedlagda timmar. Många scener får tas om upprepade gånger för att det ska bli så bra som möjligt, samtidigt som specialeffekter kan ta mycket tid i anspråk att åstadkomma. Det ger en oerhörd respekt för filmyrkenas tillvaro om man tänker så. Många gånger kan det vara berättigat att skådespelarna får så pass bra betalt om filmerna slår igenom ordentligt, då det kan vara slitsamt. Många verklighetstrogna scener görs just i verkligheten där skådespelarna får huttra i iskyla eller svälta sig i ökenklimat.